Projecten

ARTIST IN RESIDENCE

In 2014 heeft Eefje Goos 1 maand geleefd en gewerkt in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis te Zundert. Dit artist-in-Residence verblijf was onderdeel van het  mentorproject door Marc Mulders.

Marc Mulders over het werk van Eefje:

“Eefje schildert met de gereedschappen licht, schaduw en het ‘niets’. En dat ‘niets’ zijn lege passages in het schilderij die ‘vergeten’ lijken door de schilder. Zij laat heel gedurfd hele passages onbeschilderd, of slechts lichtjes aangeraakt met het penseel, waardoor er oh zo verfijnde tedere passages in het schilderij ontstaan die een tegenhanger lijken van de ‘zwarte gaten’ in de kosmos.

Beide oorden, in de kosmos als op het schilderslinnen, zijn wel ‘vergeten’ plekken. En een schilderij waar het aspect ‘vergeten’ werkzaam is als stijlmiddel, is groots. ‘Tegenlicht’ is ook zo’n stijlmiddel in haar werk. Tegenlicht, vergeten, schaduw… het zijn begrippen die ik in verband breng met een zorgvuldig aangelegde zentuin. De schilderijen van Eefje getuigen voor mij dan ook van een zorgzaam, zorgvuldig schilderen, tuinieren in verf. ‘Tegenlicht schilderijen’ noem ik ze, want het lijkt wel of je moet knipperen met je ogen om vast te stellen of die kleurnuance, dat miniscule vlekje, die verstilde kleurovergang echt daar is, op het linnen.”

‘KILL YOUR DARLINGS’ IN SAMENWERKING MET HERINGA/ VAN KALSBEEK

Het bekende kunstenaarsduo Heringa/Van Kalsbeek heeft in 2013 drie maanden lang in Zundert gewoond en gewerkt aan een uniek project in samenwerking met het Zundertse corso en het Vincent van GoghHuis. Onder hun leiding werkten corsobouwers, waaronder Eefje Goos, in een tent in de tuin van het Van GoghHuis aan een serie uitzonderlijke modellen die later hebben geresulteerd in definitief werk. De modellen, met als hoogtepunt een corsowagen op ware grootte, werden in 2014 tentoongesteld in o.a. het Stedelijk Museum te ’s Hertogenbosch.

Impressie van dit project door Avro Kunstuur

CORSO ZUNDERT

Het corso van Zundert is het grootste corso van de wereld. Het is louter vrijwilligerswerk. Twintig buurtschappen strijden met elkaar om de mooiste wagen te bouwen, ter beoordeling van een vakkundige jury. En dat al meer dan tachtig jaar. Sinds 2011 heb ik vijf ontwerpen gemaakt voor Buurtschap Tiggelaar, met de 1e prijs van ‘Gevaarlijk Transport’ in 2016 als voorlopig hoogtepunt.

Video impressie ‘Gevaarlijk Transport’:

video-gevaarlijk-transport